Bedrijfsuitje

Ben jij op zoek naar een perfect bedrijfsuitje met jouw collega’s, of ben je een teamuitje, teambuilding of personeelsfeest aan het organiseren? We geven je graag 10 tips voor een geslaagd bedrijfsuitje. Dan weet je tenminste zeker dat de dag gegarandeerd een succes wordt.

Wie al eens een bedrijfsuitje heeft georganiseerd, weet dat de organisator het soms hard te verduren krijgt. “Het was te avontuurlijk.” “Ik hou niet van water.” “Ik vind een walking dinner leuker dan een zittend etentje.” In deze blogpost verzamelden we de belangrijkste tips en aandachtspunten om van jouw volgende bedrijfsuitje een feest voor iedereen te maken. 

Een bedrijfsuitje is een activiteit binnen of buiten de werktijd waar je werknemers elk jaar naar uitkijken. Een dag waarover – in het beste geval – nog lang over nagepraat wordt. Van een gezellige teamuitstap tot een groots personeelsfeest: alle activiteiten met je medewerkers kunnen onder de noemer ‘bedrijfsuitje’ vallen.

Het is niet eenvoudig om elk jaar verrassend uit de hoek te komen. Als de verwachtingen van je medewerkers hoog liggen, dan is het niet makkelijk om die jaar na jaar in te lossen en te overtreffen. Maar misschien hoeft dat ook helemaal niet? Wie weet heb jij de succesformule voor jouw bedrijf al uitgedokterd en kijken jouw werknemers altijd reikhalzend uit naar de jaarlijkse zomerbarbecue of filmvoorstelling.

Hieronder hebben we enkele onmisbare tips opgelijst voor een geslaagd bedrijfsuitje.

Bepaal het doel van het bedrijfsuitje

Wat is de precieze reden voor het organiseren van je bedrijfsuitstap? Enkel zo kan je de geknipte activiteit kiezen én beslissen wie er allemaal mee mag. Wil je de banden binnen je team versterken? Dan moet je op zoek gaan naar een activiteit waarbij je teamleden moeten samenwerken en die de sfeer bevordert. Bestaat je bedrijf 15 jaar en wil je dit vieren? Dan is een feestelijke receptie met toffe animatie voor je werknemers en hun partners een leuk idee. Of wil je liever van dit moment gebruik maken om iets bij te leren? Dan is een originele workshop met het team een mogelijkheid.

Kies een geknipt moment

Is een activiteit voor jouw bedrijf een jaarlijks weerkerend gebeuren, of plan je doorheen het jaar meerdere – ontspannende – momenten voor je werknemers? Het is in beide gevallen de kunst om een geschikt moment te prikken. Merk je bijvoorbeeld dat de sfeer altijd na een drukke periode begint te slabakken? Plan je bedrijfsuitje na zo’n hectisch seizoen om het enthousiasme opnieuw aan te wakkeren.

Vermijd vakantieperiodes wanneer je een datum kiest, zo hoeven je werknemers hun vakantieplannen niet te wijzigen. Plan je een avondactiviteit? Kies voor een vrijdagavond. Zo vermijd je dat je werknemers tijdens de week met kleine oogjes op kantoor verschijnen.

Pols naar de verwachtingen van je medewerkers

Om te voorkomen dat je bedrijfsuitje een totale mismatch wordt, is het een goed idee om binnen je bedrijf je medewerkers uit te vragen over hun wensen en verwachtingen. Je zal nooit iedereen kunnen plezieren, maar het kan je wel behoeden voor een portie drama. Als meer dan de helft van je team geen fan is van wateractiviteiten, dan is een middagje kajakken geen strak plan. 

Verras iedereen met een originele activiteit

Een moordspel, een escape room, een barista workshop, een les buikdansen of vuurspuwen, e-choppers huren! of een ontbijt met film. Soms moet iedereen even uit zijn comfortzone gehaald worden. Bij CarSmash krijg je de unieke kans om samen met je hele team ongegeneerd een auto compleet aan gruzelementen te slaan!

Laat je team kiezen uit meerdere activiteiten

Als je team voldoende leden telt, dan is het zeker een optie om hen te laten kiezen uit verschillende activiteiten. Grote groepen moeten sowieso opgesplitst worden. Waarom ze dan niet in twee (of meerdere) trajecten van activiteiten onderverdelen? Zo kunnen de avonturiers kiezen voor een hands-on dag boordevol actie en spanning, terwijl de rustige types op hetzelfde moment een kalmer programma volgen. De twee groepen kunnen dan ‘s avonds bij een glaasje en heerlijk eten bijpraten over hun dag.

Trek je elk jaar op ski- of andere sportvakantie met het team? Verlies dan ook de niet-sportievelingen niet uit het oog. Steek een alternatief programma met onder meer culturele bezoeken en wandelingen in elkaar.

Beperk de activiteiten in tijd

Is je bedrijf niet omvangrijk genoeg om de dag in die mate op te splitsen? Dan is er een tweede mogelijkheid om hetzelfde resultaat te bekomen: kies voor activiteiten die beperkt zijn in tijd. Het is leuker om twee verschillende workshops te volgen in plaats van één die vijf uur in beslag neemt. Als die ene je niet ligt, dan zit je er toch de volle vijf uur aan vast. Bij twee (of meerdere) activiteiten kan je de verschillende verwachtingen van je medewerkers ook met elkaar combineren. Zo mix je zonder problemen een actieve sessie met een rustig moment.

Kies voor neutrale activiteiten

Een bedrijf is doorgaans een doorsnee van de bevolking met verschillende leeftijden en interessevelden. Wil je een poging wagen om hen allemaal warm te krijgen voor jouw bedrijfsuitje, dan zijn neutrale activiteiten een goede optie. Een stadsspel, waarbij je een toffe stad doorkruist en tegelijk opdrachten vervult, komt hiervoor in aanmerking.

Hou het budget van activiteiten en catering goed in evenwicht

Een veelgemaakte fout is een groot deel van het budget opsouperen met spectaculaire activiteiten, maar de catering wat uit het oog verliezen. Stel ruim op voorhand dus een duidelijk budget op waarbinnen je alle kostenposten goed vermeldt: activiteiten, catering, vervoer, animatie,..

‘Iets met eten’ is altijd een goede optie

De liefde van de Belg gaat door de maag. Een kookworkshop, een filmvoorstelling met een walking dinner of een winterbarbecue: als er eten bij komt kijken, dan is zowat iedereen ervoor te vinden. Heerlijk eten brengt mensen samen. De perfecte ‘neutrale’ activiteit waarmee je kunt scoren.